התייחסות להודעת שר הביטחון ישראל כ"ץ, 16/4/25 (מודגש הטקטס מהודעת השר)
מדיניות ישראל בעזה, אותה מוביל הפיקוד הצה"לי בגיבוי הדרג המדיני, ברורה וחד משמעית:
כ"ץ מקדם פה אג'נדה תמוהה לפיה צה"ל "מוביל" את המדיניות, בעוד הדרג המדיני רק "מגבה" אותה. הסיבה לרעיון המופרך הזה היא לא רק בריחה מאחריות אלא התמודדות עם מכתבי המילואימניקים – מלבד השמצתם והכתרתם כקומץ פנסיונרים הזויים ולא רלוונטיים, הטקטיקה שנבחרה היא דחיפת נרטיב לפיו צה"ל הוא שמוביל את המדיניות ולכן המילואימניקים למעשה מבקרים את צה"ל. המציאות היא שאזרחים מביעים דעתם על מדיניות הממשלה, וכל מסגור אחר הוא ספין.
אגב, המדיניות ממש לא ברורה וחד משמעית, ולא היתה כך כל המלחמה.
בראש וראשונה עשיית כל מאמץ להביא לשחרור כלל החטופים במסגרת מתווה וויטקוף, ובניית גשר להכרעת החמאס בהמשך.
מכאן (ומהצהרות אחרות) אנו למדים שצה"ל אינו פועל כעת להכרעת החמאס (זה אמור לקרות "בהמשך"), אלא מופעל ע"י הדרג המדיני ליצירת מנופי לחץ על חמאס במו"מ המוכוון למתווה וויטקוף.
עצירת הסיוע ההומניטרי שפוגע בשליטת חמאס באוכלוסייה, ויצירת תשתית לחלוקה באמצעות חברות אזרחיות בהמשך.
ישראל אינה מתכוונת, אם כן, להשתמש במניעת סיוע הומניטרי כמנוף לחץ, אלא רק למנוע הגעתו לחמאס. זאת באמצעות חברות אזרחיות, אך "בהמשך". יותר מחודש לאחר הפסקת הסיוע, אנו וודאי מתקרבים לנקודה בה תהיה מצוקה של ממש והלחץ הבינ"ל יגדל. קשה להאמין שישראל תמנע סיוע לאור משבר הומניטרי מתפתח.
פגיעה בלתי פוסקת במחבלי חמאס ובתשתיות הטרור.
נו, טוב, "פגיעה בלתי פוסקת"... משפט שנועד לשמר תפיסת יוזמה ופעלתנות.
פינוי האוכלוסייה מאזורי הלחימה וריכוך השטח בעוצמה אדירה מהאוויר, מהיבשה ומהים, בליווי כלים כבדים לטיפול במטענים והרס מבנים מאיימים - להגנה על הכוחות המתמרנים.
"ריכוך השטח בעוצמה אדירה" נשמע כמו החרבה מכוונת של עזה. אמנם מעוצב כטקטיקה להגנה על הכוחות, אבל זו המשמעות שאנחנו מכריזים עליה למעשה. בחיבור לקידום תכנית טראמפ לפינוי "מרצון" – הפעילות המבצעית נתפסת כמכוונת לשם.
שלום חיילינו הוא בעינינו המשימה הראשונה במעלה.
שלום חיילינו ממש לא "המשימה הראשונה במעלה", שהרי אם כך היה, לא היינו מכניסים חיילים לעזה. לא ברור איך שר ביטחון מוציא משפט כזה. ההסבר יהיה בטח שהכוונה היתה ששלום חיילינו נלקח בחשבון באופן הפעלת הכוח – כלומר בחיבור למשפט הקודם, במקום להילחם בשטח בנוי – מחריבים אותו.
ניקוי השטח מתשתיות טרור מעל ומתחת לקרקע, וצירוף השטח, כולל עמדות שולטות, לאזורי הביטחון של ישראל לשם הגנה על היישובים. בניגוד לעבר צה"ל לא מפנה שטחים שטוהרו ונתפסו. צה"ל יישאר באזורי הבטחון כחיץ בין האויב ליישובים בכל מציאות זמנית או קבועה בעזה - כמו בלבנון ובסוריה. עד היום התפנו מאות אלפי תושבים וצורפו עשרות אחוזים מהשטח למרחבי הביטחון.
נרטיב "צירוף השטח" שכ"ץ מרבה לבטא הוא ניסיון להמחיש מחיר לצד השני, אך אנו בעצמנו תמיד אומרים במצבים כאלה שנוכחות צבאית היא חסרת משמעות אסטרטגית, וכתוצאה מהחלטות ניתן להשיג כוחות ולשנות היערכות. אף אחד לא מאמין שישראל צירפה שטח מסויים ל"אזורי הביטחון" לנצח נצחים. זמניות המהלך ברורה גם בדבריו שלו – "בכל מציאות זמנית או קבועה".
במקביל, מקודמת התוכנית למעבר מרצון לתושבי עזה.
"מרצון" הוא נרטיב מרוכך למה שטראמפ אמר בתחילה. לא ברור איך זה מקודם והאם זה ישים. נזכיר כי ברגע שטראמפ שלף את זה, ישראל קפצה על הרעיון, בעודה מתעלמת מיוזמות אזוריות שבצידן מעורבות ומחויבות. איך טראמפ אומר? "נראה מה יהיה".
הלחץ על החמאס לביצוע העסקה כבד והמתח בינו לבין האוכלוסייה המקומית גובר.
סביר שאכן הלחץ הולך וכבד, פחות מהלחץ הצבאי (להערכתי) ויותר מהתמשכות המלחמה, המצב ההומניטרי, השחיקה הכלכלית, ואיבוד הסבלנות של שחקנים אחרים כמו המצרים.
לראשונה גם הציבו המצרים כתנאי לעסקה כוללת ולסיום המלחמה את פירוק החמאס מנשקו ופירוז עזה.
פירוז הרצועה הוא עיקרון מפתח שצריך היה להיות מקודם לפני שנים רבות. טוב מאוד שהמצרים דוגלים בכך.
בפגישה ושיח עם אלוף הפיקוד, מפקדי האוגדות, המח"טים והמג"דים המובילים את המערכה בעזה בראש כוחות הסדיר והמילואים, עולה נחישות גבוהה וביטחון מוחלט בנחיצות יעדי המלחמה וביכולת לממש אותן - לשחרר את כל החטופים ולא להשאיר אויב מהסוג הזה סמוך לגבולנו.
הפסקה הזו היא שערוריה – פוליטיקאי מגייס את צה"ל לקמפיין מוזר, הקשור לאותו נושא של מכתבי המילואימניקים. הרעיון (השקרי) הוא כאילו פגש השר את כל שרשרת הפיקוד וגילה שבניגוד לקומץ הפנסיונרים, מפקדי צה"ל כולם תומכים במדיניות וגם בטוחים שהיא תוביל לתוצאות המצופות. כאמור, בניגוד לפתיח, הדרג המדיני מתווה מדיניות וצה"ל מממשה. בקרב מפקדי צה"ל יש קשת של עמדות, אבל הן לא רלוונטיות ולא מובעות! בביקור שר הביטחון הגיוני שמג"ד יביע "נחישות גבוהה". ציני במיוחד הוא יצירת המצג כאילו בצה"ל תמימות דעים שמה שנעשה יביא לשחרור החטופים.
אגב, מזכיר במידה מסוימת את נרטיב "לוחמינו הגיבורים" המשמש תדיר את ראש הממשלה כשכפ"ץ.
אם החמאס יתמיד בסרבנותו - הפעילות תתרחב ותעבור לשלבים הבאים.
איום הגיוני ומתבקש. אך יש רמז לדיסוננס הקבוע – נושאים ונותנים עם ארגון טרור אותו אנו נחושים לחסל. כלומר אפשר לשאול – ואם חמאס לא יתמיד בסרבנותו וישחרר את החטופים, לא נעבור לשלבים הבאים? אז כיצד נממש את מטרות המלחמה? זו לא ביקורת, אלא ציון מציאות מורכבת.
צה"ל חזק ונחוש. יש לאזרחי ישראל על מי לסמוך.
אכן צה"ל חזק ונחוש ואני סומך עליו. שירתתי במילואים מרבית המלחמה. הייתי במילואים אתמול. אם שר הביטחון היה בא לביקור הייתי מציג לו כיצד אני מממש משימתי תחת המדיניות, וגם מבטא "נחישות גבוהה"... אבל היום כאזרח אביע דעתי הכנה באופן חופשי.
רב"ש